Skydrive in the Cloud

vrijdag 29 januari 2010 by: Jelle

Gratis serverruimte bij Microsoft

Het is ons jammer genoeg allemaal al wel eens overkomen dat we ineens een document, of nog erger een hele resum foto's of andere belangrijke data zijn kwijtgespeeld en we hebben nog wel een back-up liggen, maar welke cd of dvd was het weer en dan blijkt die ook nog beschadigd te zijn. Niet het einde van de wereld denk je, tot je vrouw thuis komt en dan blijkt pas ├ęcht hoe rampzalig die computer crash wel niet was. Nog beter dan een externe harde schijf te kopen is gebruik te maken van de ruimte van Skydrive om download van films en muziek weg te schrijven. Via een Live account bij Microsoft krijg je ineens 25GB (gigabyte) ruimte om je data op te zetten. Wat heb je nodig?


  1. Een Windows Live account
  2. Gladinet (gratis software)
  3. Een goede internet verbinding

1. Windows Live account
 
Een windows live account heb je automatisch als je een hotmail adres hebt, of kan je gratis aanmaken en linken aan een bestaand email adres, zoals bijvoorbeeld je gmail account ;-) Je geraakt vanzelf op de registratiepagina door bijvoorbeeld naar skydrive.live.com te gaan.


films downloaden - live id aanmelden

Meld je aan en volg de stappen. Eens je geregistreerd bent, heb je dus een Live account en heb je recht op de Skydrive met maar liefst 25GB opslag ruimte. Is het niet gelukt om de live account aan te maken, dan koop je toch maar beter een externe harde schijf of gooi gewoon je fototoestel binnen bij de fotograaf, laat de foto's afdrukken en stop ze in een kluis.

2. Gladinet

Een van de nadelen van de Skydrive is dat ze enkel toegankelijk is via een webbrowser en dat het uploaden van bestanden een verschrikkelijke bedoening omhelst. Daarom komen we met Gladinet op de proppen. Ga naar www.gladinet.com en installeer de "Cloud Desktop" versie op je PC.

Gladinet downloaden

Tijdens de installatie kies je enkel voor de gratis versie en neem je volgende settings over:

films downloaden instelling gladinet


Uiteraard kies je om een Live account toe te voegen die je net hebt aangemaakt. Geef het email-adres en paswoord in en voila, daar staat je nieuwe Skydrive in je windows explorer tussen de andere drives. Om bestanden of mappen up te loaden, kan je die gewoon naar je nieuwe drive slepen. Een hulpprogramma van Gladinet zal de rest voor je doen. Gemakkelijk!

3. Een goede internetverbinding

Bestanden uploaden naar een server of "'the cloud" (het internet) is een tijdrovende zaak. Een snelle verbinding heeft tegenwoordig een snelheid van 1Mbps (megabit per seconde). Een foto van 4MB (megabyte) uploaden duurt dus ongeveer een halve minuut. Met duizende foto's ben je dus zo'n acht uur zoet. Best 's nachts laten draaien die boel om van het nachttarrief te kunnen genieten.

films uploaden


Komen we aan twee beperkingen: bij de gratis versie van Gladinet kan je maximaal 1000 bestanden in een opdracht steken. Heb je dus veel werk voor de boeg, steek dan gewoon verschillende folders in verschillende opdrachten zodat je deze limiet niet bereikt.Tweede beperking is dat bestanden maximaal 50MB groot mogen zijn. Geen probleem dus voor foto's, wel voor filmpjes. Oplossing is om deze in een archief te steken en dit archief op te splitsen in meerdere delen (kleiner dan 50MB uiteraard), maar dat voor een andere keer. Succes!

4. Alternatieven


De Skydrive (Microsoft) is uiteraard niet de enige leverancier van gratis Cloud ruimte. Sinds begin 2010 is bij Google Docs ook ruimte gekomen om alle types van bestanden te plaatsen, echter beperkt tot 1GB. Een andere mogelijkheid is de Adrive die een opslag biedt van 50GB en ook te beheren is via Gladinet, maar volgens mij niet via de Desktop Cloud. Als je overtuigd bent dat hun servers niet in handen van de curator terechtkomen, kan je het altijd proberen!